Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 13 mei 2024

19:30
Locatie

raadzaal

Voorzitter
K. Sloots
Toelichting

Video raadvergadering: https://youtube.com/gemeenteraadstadskanaal


Als u tijdens deze vergadering wilt inspreken kunt u dat tot één uur tevoren melden bij de griffie via griffie@stadskanaal.nl of 0599 631632


U kunt bij een raadsvergadering alleen inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Mededelingen
  3. 3
    Vaststellen agenda
  4. 4
    Insprekers
  5. 5

    Vanuit de eigenaar van het agrarische bedrijf aan de Kampweg 3 te Onstwedde is een verzoek tot vaststelling van een bestemmingsplan ingediend. Met het vaststellen wordt de ligging van het bouwvlak gewijzigd en wordt het gebruik van de voormalige tweede bedrijfswoning mogelijk gemaakt. De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Landelijk gebied, Kampweg 3 en 5 vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.

  6. 6

    Vanuit een initiatiefnemer is het verzoek binnengekomen om twee solitaire schuren op de twee locaties te slopen en een compensatiewoning hiervoor terug te bouwen. Het bouwen van een woning is niet toegestaan volgens het huidige bestemmingsplan. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan Landelijk gebied, Wessinghuizerweg naast 11A en Vosseberg 4' gewijzigd vast te stellen en hiervoor geen exploitatieplan op te stellen.

  7. 7

    De voormalige basisschool aan de Schoolstraat in Musselkanaal is onlangs gesloopt. Nu is er een ongewenste onderbreking in het bestaande bebouwingslint. Door de locatie te wijzigen in twee bouwkavels kan dit worden opgevuld. Hiervoor is het nodig het bestemmingsplan te wijzigen. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan 'Cereswijk en Dideldom, Schoolstraat 63' gewijzigd vast te stellen en hiervoor geen exploitatieplan op te stellen.

  8. 8

    Woningcorporatie Lefier heeft het voornemen acht woningen te bouwen aan het Eilert Lubbersplein en de Eilert Lubbersstraat in Musselkanaal. Het perceel is nu openbaar gebied in de zin van de Wegenwet, en daarom is woningbouw nu niet mogelijk. De raad wordt voorgesteld daarom het Eilert Lubbersplein en Eilert Lubbersstraat aan de openbaarheid te onttrekken.

  9. 9

    In het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) wordt het beleid op het gebied van verkeer, vervoer, mobiliteit, leefbaarheid, gezondheid, duurzaamheid en verkeersveiligheid beschreven. Het GVVP is de opvolger van beleid uit het Structuurplan 1998. De raad wordt voorgesteld het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2023-2033 vast te stellen.

  10. 10

    Op 1 juli 2023 is de Participatiewet aangepast, met als doel de arbeidsmarktkansen van mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Met de wijziging van de Wet, dient ook de verordening re-integratie te worden aangepast. In de nieuwe verordening zijn onder andere artikelen toegevoegd over proefplaatsen, persoonlijke ondersteuning en vervoersvoorzieningen. De raad wordt voorgesteld de verordening re-integratie Participatiewet Stadskanaal 2024 vast te stellen.

  11. 11

    Wedeka is het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeenten Stadskanaal, Veendam, Westerwolde, Borger-Odoorn en Midden-Groningen. De gemeenten ontvangen van de gemeenschappelijke regeling Wedeka o.a. de jaarstukken en de begroting. De gemeente heeft de eerste begrotingswijziging van 2024 ontvangen. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van deze begrotingswijzigingen en hierop een zienswijze in te dienen. Verder wordt voorgesteld de consequenties van de begrotingswijziging te verwerken in de begroting 2024.

  12. 12

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In de inspraakverordening van de gemeente Stadskanaal uit 2010 werd nog verwezen naar oude wetgeving.
    De gemeenteraad wordt daarom verzocht de inspraakverordening te wijzingen. Door de juridisch-technische wijzigingen wordt de verordening geactualiseerd.

  13. 13

    De rekenkamer van de gemeente Stadskanaal heeft op 21 maart 2024 het rekenkameronderzoek “Quickscan, De kaderstellende rol van de raad bij de invoering van de Omgevingswet in de gemeente Stadskanaal” aangeboden. Het rapport schetst een beeld hoe de raad de beleidsmatige ruimte die er binnen de Omgevingswet is, heeft benut en of de financiële consequenties van de Omgevingswet bij de raad in beeld zijn. De raad wordt voorgesteld om kennis te nemen van de quickscan van de rekenkamer “De kaderstellende rol van de raad bij de invoering van de Omgevingswet in de gemeente Stadskanaal" en de aanbevelingen uit de Quickscan over te nemen en hier uitvoering aan te geven.

  14. 14

    Volgt.

  15. 15

    Veiligheidsregio's hebben de wettelijke taak om eens per vier jaar een Regionaal Beleidsplan crisisbeheersing op te stellen, gebaseerd op een regionaal risicoprofiel. Daarnaast heeft het Algemeen Bestuur de opdracht verstrekt om een toekomstbestendige visie op crisisbeheersing te ontwikkelen. De raad wordt voorgesteld om kennis te nemen van het Ontwerp regionaal beleidsplan crisisbeheersing 2024-2028, formeel in te stemmen met het Regionaal Risicoprofiel en geen zienswijze in te dienen op de voorliggende stukken en dit besluit kenbaar te maken aan het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Groningen.

  16. 16

    De exploitatie is opgesteld om de realisatie en verkoop van negen bouwkavels aan de Prins Hendriklaan/Wilhelminalaan in Stadskanaal mogelijk te maken. De gronden zijn momenteel in eigendom van woningcorporatie Lefier. Om de gronden te kunnen verwerven is het vaststellen van een grondexploitatie noodzakelijk. De raad wordt daarom voorgesteld de grondexploitatie woningbouw Prins Hendriklaan/Wilhelminalaan vast te stellen.

  17. 18

    U ziet bij dit agendapunt de brieven, die het college de afgelopen periode aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Deze brieven zijn ook te vinden in 'Overzichten' -> 'Inlichtingen college'. Raadsleden die brieven van het college inhoudelijk willen bespreken tijdens de raadsvergadering geven dat uiterlijk woensdag 8 mei door aan de griffie.

    Inlichtingen college

    Onderwerp
    Informatiebrief gemeenteraad Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW)
    Informatiebrief gemeenteraad Wet goed verhuurderschap
    Raadsbrief stand van zaken Taal van Stadskanaal
    Update gesprekken jongeren Musselkanaal
  18. 19

    U ziet bij dit agendapunt de schriftelijke vragen, die het college de afgelopen periode heeft beantwoord. Deze zijn ook te vinden in 'Overzichten' -> 'Schriftelijke vragen'.

  19. 20

    U ziet bij dit agendapunt de brieven, die de gemeenteraad de afgelopen periode heeft ontvangen. Deze zijn ook te vinden in 'Overzichten' -> 'Post aan de raad'. Raadsleden die brieven willen bespreken tijdens de raadsvergadering geven deze stukken uiterlijk woensdag 8 mei door aan de griffie.

    Post aan de raad

    Onderwerp
    1e begrotingswijziging 2024
    Aanbieding aangenomen motie Provinciale Staten openbaarheid GR Nij Begun i.o.
    Aanbieding ontwerpbegroting 2025, concept-jaarstukken 2023 en begrotingswijziging 2024 Omgevingsdienst Groningen
    Aankondiging monitor van de afspraken Hervormingsagenda Jeugd
    Brandbrief Post-COVID regeling
    Brief
    Gemeentefinanciën in Voorjaarsnota 2024
    Informatiesessie van uw raden over het Waterstofnetwerk Groningen
    Jakob KKlompien benoemd als kwartiermaker economische agenda
    KKNN nieuwsbundel
    Link naar opname digitale informatiesessie gemeenteraden Veiligheidsregio Groningen
    MIRT / AO spoor: Dossier Nedersaksenlijn: studie Franeker - Dronrijp spoorverdubbeling
    Nieuwe expo in Huisartsenpraktijk De Wieke in Stadskanaal
    Nieuwsbrief april 2024
    Nieuwsbrief Opvang vluchtelingen en ontheemden 
    Ontwerpbegroting 2025 en conceptjaarrekening/-verslag 2023
    Programma lente 2024
    Uitnodiging Kenniscafé Basisvoorzieningen: Zorg & Welzijn
    Uitnodiging tot ondertekening ICAN Cities Appeal door leden van Mayors for Peace
    Vrouwen gezocht – nieuw mentornetwerk Stem op een Vrouw!
    Waarschuwing aan de B&W van alle gemeenten inzake het illegaal ontgassen aan de lucht
  20. 21
    Toezeggingen en moties
  21. 22
    Rondvraag
  22. 23
    Sluiting