Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

De gemeenteraad wordt eens per vier jaar gekozen en heeft in Stadskanaal 23 leden. De gemeenteraad stelt het beleid vast, controleert het werk van het College van Burgemeester en Wethouders en vormt de volksvertegenwoordiging.

In het fractievoorzittersoverleg zitten de voorzitters van elk van de fracties in de gemeenteraad. In dit overleg worden allerlei zaken over het reilen en zeilen van de gemeenteraad besproken en voorbereid. De vergaderingen van het fractievoorzittersoverleg zijn niet openbaar.

De agendacommissie bereidt de vergaderingen van de gemeenteraad voor en stelt de voorlopige agenda op. Ook is de agendacommissie verantwoordelijk voor de planning van de gemeenteraad. De vergaderingen van deze commissie zijn niet openbaar.

De rekeningcommissie doet onderzoek naar de jaarrekening van de gemeente en geeft hierover advies aan de gemeenteraad. Hierbij heeft de rekeningcommissie overleg met de accountant. Daarnaast brengt de rekeningcommissie advies uit over de inrichting en inhoud van financiële stukken.

In deze commissie kunnen indieners van zienswijzen tegen een ontwerp-bestemmingsplan inspreken. De indieners kunnen een toelichting of onderbouwing geven. De werkwijze van de commissie staat in deze Verordening van de commissie zienswijzen ontwerp bestemmingsplannen | Lokale wet- en regelgeving) verordening omschreven.

De gemeenteraad is werkgever van de griffier en de medewerkers van de griffie. Om praktische redenen zijn de werkgeverstaken overgedragen aan de werkgeverscommissie. Die commissie vervult namens de gemeenteraad de werkgeversrol voor de griffie.

De klankbordgroep rekenkamer is de verbinding tussen de rekenkamer en de gemeenteraad. De klankbordgroep bestaat uit vier raadsleden. De taken van de klankbordgroep zijn:
· het voeren van overleg met de rekenkamer;
· het voorbereiden van de (her-)benoeming van leden van de rekenkamer;
· het voorbereiden van de (her-)benoeming van de voorzitter van de rekenkamer.


(Arjen Tamsma, Erik Louwdijk, Gerard Weinans en Thom Berends (4 nov ‘24))

Elke gemeente is verplicht om een rekenkamer te hebben. De rekenkamer is onafhankelijk en doet onderzoek. De rekenkamer kiest haar eigen onderwerpen, maar heeft daarover wel afstemming met de klankbordgroep rekenkamer. De rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij de controlerende rol.
De onderzoeken gaan over:
· Doelmatigheid: bijvoorbeeld of het is gegaan volgens de afgesproken kosten;
· Doeltreffendheid: bijvoorbeeld of de doelen worden gehaald;
· Rechtmatigheid: bijvoorbeeld of het volgens de regels is gegaan.



Met deze onderzoeken helpt de rekenkamer de gemeenteraad. Er wordt namelijk duidelijk wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen. Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken geeft de rekenkamer ook adviezen. De gemeenteraad bepaalt vervolgens wat er met de uitkomsten en adviezen gebeurt.


De rekenkamer Stadskanaal is op 18 december 2023 geïnstalleerd door de gemeenteraad en telt drie leden: mr. R. Afman (voorzitter), drs. G. Seinen en dr. E.M. Meerstra-de Haan. De rekenkamer is bereikbaar via de secretaris y.goedhart-otten@stadskanaal.nl

De griffie ondersteunt de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden bij hun werk. U kunt daarbij denken aan secretariële ondersteuning, coaching, wegwijs maken in procedures, informatieverstrekking, technische bijstand, organisatorische voorbereiding van de raads- en commissievergaderingen en raadscommunicatie.